WINWIDE’s Spinoza lezing voor jongeren en ouderen 31 5
Op 31 mei heeft Ton de Kok met verve zijn lezing over Spinoza’s gedachtegoed gegeven en uitgelegd hoe zijn gedachtegoed goed aansluit in onze eigen tijd. Een beeldend en inhoudelijk verslag volgt.
WINIWDE’s overleg met geestelijke begeleiders/docenten en coördinatoren 19 4.
Op 19 april jl. hebben wij een intern overleg gehad met de geestelijke begeleiders/docenten en coördinatoren m.b.t. het jongeren paneldebat op 27/10 a.s. en de daaraan gerelateerde Spinoza lezing op 31 mei a.s. In dit overleg hebben wij besloten om de Spinoza lezing voor jongeren en ouderen te combineren omdat het leuker en leerzamer is voor jong en oud om kennis te maken met elkaars gedachtegoed. Ook verwachten wij dat hierdoor het intergenerationeel begrip wordt vergroot. N.B. De Spinoza lezing van 7 juni a.s. vervalt hierbij.
WINWIDE’s 2de Interne MGE Brainstorm discussie over Normen en Waarden! 8 4
Op 8 april jl. hebben wij met 17 aanwezigen een intieme en intensieve avond beleefd met een mooie Normen & Waarden brainstorm. Wij hebben kennis gemaakt met onze nieuwe WINWIDE-vriendin Jenny van der Tak; hartelijke welkom Jenny..! Met dank aan ons CT o.l.v. Clava Man hebben wij genoten van een heerlijke lotusblad maaltijd, gevuld met Chinese kleefrijst, kip, champignons, kastanjes en met als toetje een pompoen pudding. V.w.b. de inhoud hebben wij besloten om de brainstorm plenair te houden en zal In Liem vanaf heden onze Normen & Waarden (N&W) discussies begeleiden. Zij zal alle belangrijke resultaten en details samenbundelen in een log-/handboek. Liz en Sandra zullen In hierbij ondersteunen. Vanavond zijn wij dieper op de uitdagingen en relevante waarden ingegaan van de 3 categorieën, hieronder in het kort samengevat:
· Religie & Filosofie: De betekenis en interpretatie van meta-/rand-/universele waarden zijn even langs gekomen om te kijken of deze waarden niet vanzelfsprekend onder deze categorie thuis horen. Ook zijn wij in gegaan op de waarden ‘open’ en ‘respectvol’ communiceren en de verschillende mogelijke tegenstrijdige uitingsvormen daarbij.
· Duurzaamheid (Praktisch Materieel): het begrip is nu duidelijk dat normen en waarden bij duurzaamheid niet nodig zijn omdat wij onderdeel van de natuur zijn en met haar een eenheid vormen. Vele mensen zijn zich niet hiervan bewust. Aandacht voor bewustwording van dit gegeven is dan ook essentieel. Ouders zouden eigenlijk al bij de geboorte en bij de opvoeding van het kind samen met de docenten hiermee kunnen beginnen. Bewustwording van ouders en docenten zal dan ook de eerste noodzakelijke stap zijn.
· Politiek & Economie: Op zoek naar een rechtvaardig economisch systeem is de Pyramide van Maslow tijdens de discussie langsgekomen. Reden hiervoor is om te kijken waarom het ons, als ‘beschaafd’ mens, het toch maar niet wil lukken om uit Maslow’s 1ste , primaire menselijke levensbehoefte laag van zijn Pyramide uit te stappen en onszelf naar een hoger zelf-actuatie/spiritueel niveau te brengen. Bijzonder in onze ‘Westerse beschaving’. Voortvloeiend uit deze discussie is het nut/belang van een ‘basis inkomen’ voor iedereen aan de orde gekomen. Veel pro’s en con’s werden met voorbeelden aangedragen. Een interessante ontwikkeling in de discussie, welke zeker wordt vervolgd in onze vervolg bijeenkomsten!
Met hartelijke dank aan alle aanwezigen voor hun bijdrage aan deze pittige en inspirerende brainstorm. Speciale complimenten gaan naar,
@ Francesca, dank je wel voor je mooie bevlogen uitleg over hoe in Finland het basis inkomen op grond van participatie is georganiseerd en harmonisch samengaan!
@ Filiz, dank voor je scherpe en kritische inbreng tijdens de discussie. Je houdt ons op scherp!
@ In, veel dank voor het in goede banen leiden van deze complexe onderwerpen! Houdt ons graag op de hoogte van het resultaat van het referendum, welke op 15 juni in Zwitserland wordt gehouden m.b.t. het basisinkomen, welke op 15/6!
@ Clava, dank jullie wel voor de culinaire verzorging van de avond!
Onze volgende brainstorm is op 10 juni a.s. Vanaf 18u, bij Yasmin.
WINWIDE’s Internationale Tafel I-ATT en ons ‘Nieuwe Nomaden concept’ in The Hungry Mind (THM), Stadsdeel Loosduinen! 18 3
Op 18 maart jl. hebben wij weer kunnen genieten van een bijzondere avond bij onze I-ATT met mooie muziek van o.a. Rachmaninov, zelf een migrant, en prachtig uitgevoerd door onze Mezzo-Sopraan, Itzel Trejo Medecigo uit Mexico en (klassiek) piano begeleider Henk Mak van Dijk. Een heerlijk 3-gangen menu, bestaande uit een smakelijke pompoen/courgette soep, een perfecte risotto en luchtige brownies toe met liefde toebereid door een van de vrijwilligers van ‘THM’ en tot slot een mooi Nieuwe Nomaden verhaal met een sprankelend debat daar-op-volgend. Joao, vertelde ons in zijn verhaal over zijn zoektocht naar zijn identiteit… wie hij nu eigenlijk is/was? Geboren in Portugal uit Kaapverdische ouders voelde hij zich helemaal Portugees, maar kreeg toch telkens de vraag waar hij vandaan kwam… In Kaapverdië heeft Joao het zelfde ervaren en nu wonende in Nederland, idem dito.
Billy Allwood, geboren in Jamaica, opgegroeid in London en nu reeds tientallen jaren wonend in Nederland deelde eveneens dezelfde soort ervaringen met ons. Beide heren hebben zich een levensstijl aangepast om deze, niet altijd leuke ervaringen, positief te benaderen en vooral het voorrecht te zien om in aanraking te komen met verschillende culturen vanuit je eigen identiteit(en) en deze interculturele ervaring vanuit het Nieuwe Nomaden gedachtegoed te omarmen. Daarna ontstond er een prikkelende discussie o.l.v. In Liem over hoe belangrijk het is om je eigen identiteit te kunnen vinden, waarborgen, en welke waarden hiervoor nodig zijn. Vanuit het perspectief van de aanwezige internationals/migranten kwam o.a. naar voren dat het besef en de bewustwording van de eigen cultuur (of nieuwe culturen) waar je vandaan komt een belangrijke basis/uitgangspunt vormt om een nieuwe 3de cultuur te kunnen opbouwen. Deze nieuwe 3de cultuur geeft je vertrouwen om op een plezierige manier voort te kunnen bewegen en je thuis te voelen in je nieuwe thuisland. Vanuit een Nederlands perspectief gezien, kregen wij een waardevolle reactie van een van onze autochtone gasten ‘dat een historisch besef van de eigen cultuur een belangrijke factor is om de ‘ander’ te kunnen begrijpen’.
Een inspirerende I-ATT avond in The Hungry Mind, een knusse locatie die helaas niet voor iedereen gemakkelijk te vinden was. Sommigen hebben hierdoor helaas onze I-ATT moeten missen.
foto’s en film MGE 03 februari ontmoeting met het Jodendom.
Rabbijn Marianne van Praag heeft ons met verve ingeleid in het Jodendom, de Joodse cultuur en haar diversiteit. Zij heeft vertelt hoe het Joods zijn en hun godsdienst door de enorme diversiteit op verschillende manieren kan worden beleefd. Jaap Mulder, klarinettist heeft met zijn zoon Ruben (piano) met verve de Joods Klezmer muziek uitgevoerd en hierover een uitleg gegeven. Dit was genieten!! Zie en hoor de video clips. N.B. De foto serie is niet helemaal perfect. Er zitten foto’s bij die niet bij deze WINWIDE avond horen. Excuses voor de verwarring.
foto’s en flim MGE 16 januari ontmoeting met het Boeddhisme.
Drs. In Liem, Buddhist en econoom heeft ons ingeleid in de levensbeschouwing en gedachtegoed van het Boeddhisme. Na een heerlijke maaltijd met vegetarische gerechten toebereid volgens de Boeddhistische levenswijze hebben wij tijdens het creatief en luistermoment de Chinese dieren riem vormgegeven o.l.v. Claire van Heukelom en zijn er juist veel vragen gesteld tijdens deze nazit.