foto’s en film MGE 18 december 2015
het lichtjesfeest met muziek en een ontmoeting met o.a. enkele Esoterische Stromingen.
Dit ter afronding van onze thema cyclus Wereldgodsdiensten en Filosofische Stromingen met Henk van Dijk dit keer als voorzitter en piano begeleider van Bart Kool, Euritmie/Antroposofie docent en danser; Jaap Mulder, Klarinettist en zoon, die zoals eerder (zie video bij het Jodendom) met verve de muziek van het Joodse Lichtjesfeest Chanoeka hebben laten horen en uitgelegd. Tenslotte heeft Marinus Schouten een tipje van de Vrijmetselaar sluier opgelicht en ons geïnformeerd over de inwijdingsrituelen die bij deze loge gebruikelijk is en Henk heeft hierbij mooi en mysterieuze muziek laten horen die speciaal voor deze inwijdingsgebeurtenis is geschreven laten. WINWIDE’s afrondingsspeech kun je op video nogmaals beluisteren.
foto’s en film MGE 6 november 2015
een filosofische ontmoeting met verschillende economische systemen
(het communisme, kapitalisme, liberalisme en socialisme o.l.v. In Liem en met muzikale omlijsting van Itzel Trejo Medecigo, mezzo-sopraan en Henk Mak van Dijk, pianist.
foto’s en film J-ATT 24 oktober 2015
Green Cocktail over gezonde en duurzaam leven, georganiseerd door JPT-ers, Alessandro, Francesca, Katie, Lucia, Rita en Roxanne met,
· Een indrukwekkende lezing over de avonturen van wijlen Philip de Roo, die in de zomer van 2015 tijdens zijn expeditie op de Noordpool is verdronken· Een quiz over de plastic soep in onze oceanen/zeeën
· Recycling, Naaien en Muziek workshops;
· Een ruilmarkt met koffie thee en muziek
· Een wereld maaltijd uit Iran en live jazz muziek
· Lest best, een primeur… WINWIDE’s kinderclub
MGE Panel Debat Wereldgodsdiensten 2 6
We kunnen terugblikken op een intense, waardevolle en succesvolle avond en debat met een korte en krachtige lezing over het EU Christendom in een notendop uitgereikt als naslagwerk; een bijzonder en uniek panel debat met 12 geestelijk leiders/experts vanuit 6 wereldreligies en levensbeschouwingen, het Boeddhisme, Christendom, Hindoeïsme, Islam, Jodendom en het Taoïsme. De avond was druk bezocht met rond 115 mensen en omlijst met een smaakvol en passend menu met zorg toebereid door WINWIDE’s Culinaire Team o.l.v. Marlou Cardoso en Resto’s kok Luis Cortosa. Het programma was intensief en wat te vol, desondanks hebben wij op tijd kunnen eindigen, dankzij de strakke leiding van Henriette de Lange en Liz Oosterbaan de debatleiders. Met een muzikale lezing over de aanwezige wereldgodsdiensten hebben Itzel Trejo Medecigo – mezzo-sopraan – en Henk Mak van Dijk – pianist – het debat prachtig afgesloten. Zie hier Uitgereikt naslagwerk + Zie hier Rapportage Panels Debat + zie hier lezing in notendop
meivakantie
2de I-ATT 24 4
Op 24 april jl. is de tweede Internationale-AlleTonenTafels van WINWIDE gehouden, een reprise van onze succesvolle 1ste I-ATT met als thema ‘Nieuwe Nomaden’. Deze keer hebben wij deze tafel specifiek gericht op de internationale organisaties, de ambassades van Den Haag en de bewoners-organisaties van Scheveningen met als doel om hen en hun landgenoten en netwerken kennis te laten maken met WINWIDE en haar AlleTonenTafels concept. Zie hier uitgebreide rapportage + zie hier discussie en raamwerk …
MGE Islam 10 4
De lezing in april over de Islam door drs. Azzedine Ahbod, docent Arabisch, Islam en Frans is warm ontvangen door onze gasten. 90 gasten hebben deelgenomen aan deze interessante avond met heerlijk eten uit de Magrheb. We hebben allen samen Arabische en Latijnse letters ‘gekalligrafeerd’ met als uitkomst het woord ‘insha Allah’; zo God het wil.
Azzedine heeft zijn kennis over de Islam gedeeld. Hij heeft de definitie van de Islam uitgelegd en vertelt over de Islam en andere Abrahamatische religies; de Zuilen van Islam; het Aantal Moslims; Islam en moslims op de wereld; Islam en moslims in Nederland; Koran, Soenna en Sharia; Moslims en stromingen; Islam en geweld; Islam en Natuur; Islam en vrouwen; Hoofddoek; Omgaan met aantal situaties en tot slot over de Islamitische opvoeding. Een zeer interessante lezing, zie hier zijn presentatie … en een verslag van de bijeenkomst.
WINWIDE’s Jongeren AlleTonenTafels
(J-ATT) 28 3Zaterdagavond 28 maart jl. hebben onze jongeren met succes een interessante Jongeren AlleTonenTafels (J-ATT) neergezet. ‘The Green Cocktail’ met een lezing over ‘duurzaam leven’, recycling workshops over kleding, materialen en voedsel… Bekijk de foto’s via Facebook
MGE Christendom 6 3
- Op deze avond hebben Mesfin Aman en Rita Salaris-Lichtenberg verschillende voordrachten gegeven uit het Christendom.
- Mesfin Aman, diaken van de Ethiopische Orthodoxe Tewahido Kerk heeft een interessante lezing gegeven over zijn geloof van het orthodoxe Christendom in Ethiopië, de oudste christelijke natie in de wereld. Hij heeft ons in zijn presenatie, oude kerken en kloosters met fraaie muurschilderingen van heiligen, bijbeltaferelen, processiekruisen en manuscripten laten zien. Ook heeft Mesfin ons verteld over de vier grote invloeden in de Ethiopische orthodoxe kerk en hoe ze te onderscheiden: de Joodse, de Coptisch, de Syrische en de Arabische. Een mooie presentatie die hier… verder kan bekeken worden.
- Rita Salaris-Lichtenberg haar voordracht ging over het Protestantisme. De introductie naar het protestantisme werd ingeluid met de Reformatie en Maarten Luther (Augustijner Monnik), die in 1517 op 31 oktober de 95 stellingen tegen de aflaathandel van de R.C. kerk op de deur van de stadskerk in Wittenberg spijkerde. Hij was daar Priester naast het werk aan de universiteit als docent. Na zijn afscheiding van de R.C. kerk is hij getrouwd met Katharina von Bora, een non, die uit het klooster was gevlucht met nog anderen. Meer hierover en deze avond zie hier…
Na een muzikaal intermezzo van Bach, Beethoven en Grounoud gespeeld uitgevoerd door violiste Sofia Pastor en celliste Eva Otero heeft Christie Tang haar persoonlijk verhaal over het Christendom verteld. Hoe zij, als Chinese, tot het Christendom is gekomeen wat het Christendom voor haar betekent. Lees hier haar verhaal …
MGE Jodendom 3 2
Op onze laatste MGE heeft Rabbijn Marianne van Praag met verve ons over het Jodendom verteld en over de diversiteit en multiculturaliteit die binnen het ‘Joods zijn’ bestaat. Een interessant gegeven is dat het Jodendom geen hel of hellevuur in kent in tegenstelling tot de andere monotheïstische godsdiensten, het Christendom en de Islam. Wij hebben deze avond 100 gasten mogen begroeten.
Jaap Mulder van Di Gojim heeft ons kennis laten maken met de achtergronden van de Jiddische Klezmer muziek en haar prachtige klanken laten horen. Hij vertelde ons het verhaal over de Joodse mensen die tijdens hun de diaspora in Oost-Europa een unieke muziek genre hebben ontwikkeld waarin de melancholische klanken van pijn, verdriet, vreugde en humor worden gehoord en weergegeven in hun liederen en dansen. De klanken en het ritme uit de volksmuziek van Polen, Roemenië en andere Balkanstaten zijn in de Klezmer muziek verweven. Later met de emigratie van de Joodse mensen naar de U.S.A. zijn Jazz en circus muziek elementen erbij gekomen. Kortom Jaap Mulder met zijn klarinet liet ons van deze bijzondere klanken en ritmes genieten. Geweldig! Hier meer over de klezmer muziek en Di Gojim …
MGE Boeddhisme 16 1
In Liem, docent en beheerder van de Tempel en het Boeddhistisch Studiecentrum Rabten Jigme Ling in Den Haag vertelde ons meer over het Mahayana Boeddhisme vertellen. In Liem is voor het eerst in aanraking gekomen met het Boeddhisme in 1974 en heeft haar opleiding aan het studiecentrum van Rabten Choeling in Genève Zwitserland in 1982 voltooid. Sinds 2009 geeft zij filosofie en meditatie sessies bij Rabten Jigme Ling studiecentrum in Den Haag.
Het Boeddhisme leert ons o.a. om negatieve aspecten te ervaren als leermomenten die ons helpen ons sterker te maken in onze positieve krachten en om ons in staat te stellen tolerantie en mededogen in praktijk te brengen. Ook leert het Boeddhisme ons met aandacht krachtig in het leven van NU te staan. Mindfulness, een hedendaagse methodiek die voortkomt uit de Boeddhistische filosofie is hier een mooi voorbeeld van.In haar Powerpoint Presentatie + verslag liet In Liem ons kennismaken met de BASISPUNTEN VAN HET BOEDDHISME. We leerden dat een van de basispunten waarvan het Boeddhisme uitgaat, is dat ons huidige bestaan altijd ontoereikend is, of wel Samsara genoemd, welke een staat van lijden betekent. Maar ook leert het Boeddhisme • dat er een staat van bevrijding is, • een definitieve staat van Vrede en Harmonie ofwel Nirwana is de staat voorbij het lijden, het is de staat van Vrede. Het Nirwana is voor iedereen te bereiken en kan al op aarde bereikt worden.
Een ander belangrijk basis en leerpunt om van A naar B tijdens je levensweg te komen is in het Boeddhisme de wet van oorzaak en gevolg; en wet van karma en resultaat, dwz. onze handelingen en de daaruit resulterende ervaringen voor- en door onszelf. In Liem heeft dit alles heel duidelijk en mooi verwoord. We hebben heel veel wijsheden mogen leren deze avond… en weer was de tijd te kort!Pauline van Gulik, zelf opgegroeid met het Boeddhisme leidde ons met toewijding door het programma heen. Ons Culinaire Team serveerde ons bijzondere vegetarische gerechten, zoals gebruikelijk is in het Boeddhisme. Terwijl wij gezamenlijk origami vouwden o.l.v. Claire van Heukelom luisterden wij naar meditatieve Tibetaanse muziek. Een mooie rustgevende afsluiting van deze avond!